Stichting Noordgedacht

De stichting heeft tot doel kennis
over Noord-Nederland en haar (cultuur-)
geschiedenis te verspreiden, het initieren en ondersteunen van projecten die te maken hebben met de leefbaarheid van Noord-Nederkand en projecten waarbij inwoners van Noord-Nederland hun verhaal, kunst of vakmanschap over kunnen brengen.

 

Producties

Geschiedenis is voor de stichting een terugkerend thema. Het eerste project,
de tv-serie 'Verborgen Verhalen', werd in 2006 uitgezonden op RTV Noord en Geschiedenis 24. De tweede serie verscheen in 2008. Hierin vertellen Groningers over het dagelijks leven in de jaren '30 tot '60 van de vorige eeuw. De interviews zijn veelal in het Gronings en worden gecombineerd met unieke archiefbeelden.
Soms gaan cultuur en geschiedenis samen zoals bij de documentaire 'Ede Staal, Credo - zien bestoan'. Deze werd op 22 juli 2011 uitgezonden op RTV Noord en werd zeer positief ontvangen. De documentaire is gemaakt naar aanleiding van de 25ste sterfdag van Ede. In de film wordt de Groningse cultuur perfect gevat in woord, geluid en beeld en tegelijk geeft het een inkijkje in het leven in Groningen in de jaren '80 van de vorige eeuw. De documentaire is ook op dvd uitgekomen.

Kunst en cultuur én het overbrengen van vakmanschap zien we terug in 'De hand van de maker'. Een serie portretten van Groningse kunstenaars uit zeer uiteenlopende disciplines. Zangers, dansers en beeldend kunstenaars vertelden over hun werkwijze. De serie werd gecombineerd met 'De dag van de maker'. Op deze dag kon door het publiek bij alle kunstenaars uit de serie workshops worden gevolgd.
Leefbaarheid speelt een grote rol in de serie ''t Kon minder' met Alina Kiers en Frank den Hollander (2010). De serie was bedoeld om minima in Groningen te stimuleren meer gebruik te maken van de voor hen bestaande voorzieningen. Diverse instellingen maken nog steeds gebruik van de toen gemaakte filmpjes.

Projecten van de stichting zijn in het verleden gesubsidieerd door de overheid en verschillende fondsen.

Subsidienten

VSBfonds
J.B. Scholtenfonds en H.S. Kammingafonds
Prins Bernhard Cultuurfonds
Huis van de Groninger Cultuur
Je Maintiendrai Fonds
Stichting Emmaplein Foundation
De Kunstraad
Provincie Groningen
Gemeente Groningen
Gemeente Oldambt
Gemeente Delfzijl

Sponsoren

RTV Noord
GasTerra
RWE Cultuurfonds